--

STØT BRYSTERNES OVERSETE AMBASSADØR

Fortidens First Movers: Mary Phelps Jacob


Man fristes til at tro, at siden vi i tidernes morgen begyndte at iklæde os tøj, har vi stræbt efter at være nyskabende, kreative, anderledes og udfordrende. Mode og tendenser skabes, udvikles og forsvinder, nogle genopstår og nogle kommer for at blive.

Vi er derfor dykket ned i historiebøgerne for at finde nogle af fortidens nyskabere inden for mode, der markerede og signerede sig en plads historien og grundlagde, hvad vi forstår ved mode i dag. Hvem var de? Hvordan startede de? De revolutionerede og de provokerede, de forbedrede og de justerede. Vi vil i denne blogserie fortælle om fortidens first movers og deres opfindelser gennem tiden og hvad det har gjort for moden i dag.     

Den første moderne BH


Push-up, balconette, med eller uden bøjle, stropløs, amme- eller sports BH – en uundværlig lille beklædningsgenstand i så mange udgaver og variationer, at man kan blive helt svimmel af at gå ind i en undertøjsforretning. Hvad gik forud for, at vi i dag har så mange muligheder for at løfte, støtte og passe på vores kvindelige fortrin? Hvem skabte den? Hvorfor?

Ligemeget hvor langt tilbage i tiden vi går, har kvinder altid på den ene eller den anden måde indsnøret, formet og opbundet deres barm. Der er mange praktiske grunde til at holde brysterne tæt til kroppen, men udover det praktiske har brysternes form og fremtrædenhed under tøjet haft stor betydning og værdi afhængig af, hvilken periode man kigger på.

Efter flere århundrede med det populære, men fysisk skadelige korset, som både gav barm, kavalergang og talje til kvinderne, begyndte der i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet at ske forandringer for kvinders muligheder i undertøj og støtte til brysterne.

Udover at korsettet nærmest ødelagde kvinders indre organer og mulighed for at bære et barn, så var korsettet også upraktisk og besværligt. Det forsvandt først rigtigt i 1920’erne og op til da havde flere prøvet at overtage markedet med en ny opfindelse.  

Løkken strammes om korsettet


Oftest løber man ind på flere navne, der har gjort krav på titlen som skaberen af den første moderne BH. Nogle patentbevigelser kan dateres helt tilbage til 1860’erne, og man har muligvis fundet en BH-lignende genstand i Østrig fra 1400-tallet. Christine Hardt var den første til at få patent på den moderne BH i Dresden i 1899. Den første til at skabe en BH til masseproduktion og få patent på det var Sigmund Lindauer fra Tyskland. Oftest er det dog Mary Phelps Jacob fra USA, der bliver nævnt som ophavskvinden til den første moderne BH – også selvom hun først fik patent i 1914.

En aften i 1910, da Mary Phelps Jacob var 19 år gammel, skulle hun til en af mange balaftener, hvor hun skulle præsenteres som en voksen kvinde i det aristokratiske samfund. Men da hun tog sin balkjole på den aften, måtte hun sande, at kjolens udskæring var for dyb, og korsettet stak op over kjolens kant. I samarbejde med sin stuepige syede hun derfor to lommetørklæder sammen med et silkebånd, som skulle støtte hendes bryster i stedet for korsettet.

Uden det stive og indsnørede korset til at hæmme hendes bevægelser og gang, vakte hun hurtigt opsigt og mange nysgerrige blikke fulgte hende hele aftenen. Efter ballet blev hun omringet af andre unge piger, der ville høre, hvordan hun bevægede sig så frit. Da hun viste sine veninder sin opfindelse, ville de alle have en. For hvem ville ikke være fri fra at spontant besvime midt i dagens gøremål, fordi undertøjet sad for stramt? Der gik ikke længe før hun blev tilbudt penge for at lave en lignende vidundere. I februar 1914 søgte hun patent for sin opfindelse og efter et lille års tid fik hun det bevilget.     

Sidenhen skiftede hun navn til Caresse Crosby, stiftede the Black Sun Press (som udgav tidlige værker af bl.a. Ernest Hemingway) og skrev selv flere litterære værker. Heriblandt en række erotiske noveller.

På med BH’en – og brænd den!


Damer rundt omkring i verden åndede lettet op, da BH’en endelig udkonkurrerede korsettet og at man begyndte at udvikle i komfort, støtte og tilpasning til størrelse, så kvinder i alle størrelser og aldre kunne være med. I 1916 begyndte man at snakke om skål-størrelserne A, B, C, …, men først i 1937 blev det til de skålstørrelser, som vi benytter os af i dag.  

Selvom at det havde været et fremskridt at korsettet ikke længere var påbudt og BH’en kunne bruges i stedet, så blev den ikke ved med at være i højsædet, da man nærmede sig 1970’erne. I takt med at kvinderne blev frigjorte, begyndte man at smide BH’en og brænde den af. Samtidig ville kvinderne også til at bevæge sig ind i den sportslige verden, og igen var brysterne i vejen for bevægeligheden. Det kan være ganske ubehageligt, at dyrke sport når ens bryster rammer en på hagen. Dog først i 1977 kom den første sports BH (eller “jockbra”) på markedet, så det blev behageligere for kvinder at tage på en løbetur ud i skoven.

Lommertørklæder til milliarder


Som årtierne er gået, har vi fået et kæmpe udvalg i typer og størrelser af BH’er i alt fra push-up BH’en til “stick-on” BH afhængig af, om det er til den lette skjorte, den rygløse kjole, stropløse top eller nedringede bluse. Globalt bliver der brugt over 80 milliarder kroner årligt på de over 60 forskellige lingeriebrands rundt om i verden. Ved brug af silke, bomuld og linned, designer og producere de, hvad der engang blev skabt af to lommetørklæder og et stykke silkebånd en aften i USA i 1910.      

#backontrack

 

Skrevet af Cecilie Kudahl Hansen