--

Mød fotograf Sarah Fresco & designer + stylist Juliane Rignel: modebranchens kreative kusiner

Foto: Sarah Fresco
Tekst: Sofie Vitalis

Innovative Fashion Management, Job I modebranchen, Design
Juliane & Sarah

I dette interview stiller vi skarpt på to stærke profiler i modebranchen: Sarah Fresco og Juliane Rignel.

Sarah Fresco er fotograf og stifter af firmaet under eget navn. Hun har flere års erfaring inden for modefotografi, og tager billeder for DAY ET, MbyM, Nikolaj Storm, Busters World, Nicklas Kunz, House Painting Services, Five Units og ByMarieWilliams. Sarah laver også video og behind-the-scenes til forskellige shoots.

Juliane Rignel er designer og stylist. Hun har en bachelorgrad i Fashion Design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og så er hun stylist for modebrands såsom Nicklas Kunz og Busters World, samt musikerne Angående Mig og Ju Kaia. Hun er i øjeblikket tilknyttet brandet Tobias Birk Nielsen som designpraktikant.

Selvom Sarah og Julianes indgangsvinkler i modebranchen er forskellige, arbejder de ofte sammen om spændende projekter, hvor de står i spidsen for alting selv. Senest har de lavet presseshoot for den feministiske aktivist Sofie Riese, som du måske kender fra hendes Instagram: @waginapineapple. Udover at være dynamiske samarbejdspartnere, er Sarah og Juliane også kusiner og roommates. I vores store fælles interview kan du læse om hvordan de balancerer professionalitet, venskab og den fælles glæde for mode.


Hvad er jeres roller i modebranchen?

Juliane: Lige nu er jeg designpraktikant hos Tobias Birk Nielsen. Og så er jeg stylist på en række forskellige projekter. Jeg bruger rollen som stylist i min designpraksis for at lære om design, og for at skabe netværk og erfaring.

Sarah: Jeg er visuel storyteller. Det inkluderer både at skabe fortællinger gennem foto og video.

Hvilke projekter har i hver især gang i lige nu?

Juliane: Jeg har travlt for tiden med at være assistent på Tobias Birk Nielsens nye kampagnefilm. Og så skal jeg snart release mit eget projekt, “Class of 2021”. Jeg er også i gang med et personligt projekt, hvor jeg upcycler bukser og maler på dem. Alle bukserne er inspireret af venner, kunstnere og bekendte, og kommer til at have udtryk efter deres personligheder. Projektet skal hedde “An Ode to Copenhagen: The friends I’ve made and the people I’ve met”.

Sarah: Jeg er i gang med et personligt projekt, der handler om kvinder, feminitet og styrke. Det bliver en serie af stillbilleder. Og så skal jeg snart til at starte noget arbejde for to nye brands: smykkebrandet doubleb.designs og et tøjmærke der hedder A Working Theory.

Modebranchens kreative kusiner, Juliane Rignel, Sarah Fresco, Autonomous Confinement
Autonomous Confinement
Art Direction: Juliane Rignel
Foto: Sarah Fresco

Hvordan ser en traditionel arbejdsdag for jer ud?

Juliane: Det skifter meget i perioder. Lige nu er jeg i studiet hos Tobias Birk Nielsen fra 9-17 hver dag. Men jeg arbejder også med forskellige ting ved siden af. I de perioder hvor jeg går i skole, kanaliserer jeg al min energi på det. Jeg skal læse kandidatgraden af Fashion Design på KADK (Det Kongelige Danske Kunstakademi) i efteråret, hvor jeg kommer til at dyrke min egen designpraksis på fuldtid.

Sarah: Jeg har ikke en traditionel arbejdsdag, og jeg elsker det. Hver dag er anderledes end den forrige og med et nyt projekt, der skal have en ny indgangsvinkel. Jeg arbejder meget på mit hjemmekontor, når jeg ikke er ude og skyde billeder/video. Hjemmefra laver jeg blandt andet billedbehandling og klipning.

Hvordan fik i en fod indenfor i branchen?

Juliane: Jeg begyndte tidligt i livet at drømme om at blive designer, så jeg startede med at tage på Textilskolen. De var enormt dygtige til at lære os om, hvordan modebranchen fungerer, og hvordan man bliver optaget på en videregående uddannelse. Senere har jeg læst min bachelorgrad i Fashion Design på KADK, hvor jeg udviklede mit DNA som designer. Ved at ville det nok og ved at arbejde hårdt, kommer man langt. Det er en hård branche, så man skal brænde for det, og være klar på at arbejde i mange timer.
Min indgangsvinkel som stylist kom gennem min designpraksis. Og så ved hjælp fra Sarah, der så mit talent og tog mig med på shoots. Det, der også har været helt afgørende for at jeg kunne få en fod ind i Københavns modebranche, har været gennem mit praktikophold. Dét at komme ud og vise sit værd i en reel virksomhed er helt uvurderligt.

Sarah: For mig startede det gennem min elevplads i forbindelse med min uddannelse som fotograf. På elevpladsen skabte jeg et netværk og en indgangsvinkel. Jeg kendte ikke nogen i branchen i forvejen. Jeg har løbende fundet ud af, hvor meget det betyder, at man tør række ud til folk i branchen gennem blandt andet sociale medier.

Juliane Rignel, Sarah Fresco, Angående Mig
Angående Mig
Stylist: Juliane Rignel
Foto: Sarah Fresco

Hvordan gør i brug af hinanden i jeres arbejdsliv?

Juliane: Jeg er så heldig at have en dygtig fotograf så tæt på mig. Sarah hjælper med at tage billeder af alle mine designs, og får det til at se godt ud. Jeg ved intet om fotografi, men jeg har Sarah til at hjælpe med at udføre visionerne for mine kollektioner. Og så har Sarah fået mig ind i stylingverden. Vi hjælper hinanden med at udbygge vores netværk – også på et personligt plan.

Sarah: Jeg føler mig også heldig, fordi jeg har en, der kan assistere mig og være med på shoots. Jeg har den form for partner i Juliane, hvor vi hurtigt forstår hinandens tanker og udtryk. Det er dejligt at have en i sit netværk, som man stoler så meget på, og hvis sans for mode og styling er så nytænkende. Vi hjælper også hinanden til at få jobs – og det gør vi enormt gerne, fordi vi stoler på hinanden som personer og artister.

Er der noget inden for modebranchen, som i synes er særligt spændende for tiden?

Juliane: Det, at der bliver vist meget mere tillid til unge designere. Nyuddannede designere er virkelig gode til at bruge deres momentum til at skabe egne brands, frem for at få jobs hos etablerede designere. Og så er der ekstremt meget aktivisme i branchen. Jeg synes det er enormt vigtigt at arbejde så bæredygtigt og inkluderende som muligt, og heldigvis ser vi også meget mere queer og unisex fashion nu.

Sarah: Jeg synes at tilliden til unge og upcoming artister, som man ser i produktioner og kampagner, er en fed tendens. Og så tendensen til at alt ikke behøver at være poleret og finpudset: ofte er modellerne i branchen ikke signede modeller fra et bureau – de er influencere og aktivister. Udtrykket er blevet mere jordnært.

waginapineapple, Styling
@waginapineapple
Stylist: Juliane Rignel
Foto: Sarah Fresco

Hvad er det bedste ved jeres jobs?

Sarah: Jeg elsker den varierende hverdag. Og helt personligt elsker jeg, at folk ser min visuelle tankegang. De tanker jeg ellers har for mig selv, har jeg en kæmpe trang til at bringe ud i verden.

Juliane: Det bedste ved branchen er, at jeg får lov til at være kreativ. Det føles ikke ligeså meget som at arbejde, når man elsker det man laver. Det er stadig hårdt arbejde, men jeg nyder det. Det her med at have noget på hjerte, og måske være dårlig til at formulere det gennem ord – det overkommer jeg ved at udtrykke mig kreativt. Og så elsker jeg menneskene jeg møder. Folk er åbensindede og de inspirerer mig meget.

Ju Kaia, Fashion Management, Arbejde i modebranchen
Ju Kaia
Stylist: Juliane Rignel
Foto: Sarah Fresco

Hvad er jeres visioner for fremtiden?

Juliane: Jeg skal ind og færdiggøre min kandidatuddannelse. Derefter drømmer jeg om at kunne arbejde kreativt og leve af det. Langt ude i fremtiden vil jeg gerne starte mit eget brand. Jeg glæder mig til at udvikle mit design-DNA endnu mere, og fastslå hvem jeg er som designer.

Sarah: Min plan er at blive ved med at udvikle mig. Jeg vil gerne tillade mig selv at lade mine færdigheder være i konstant udvikling. Jeg tror ikke at man topper på et tidspunkt, og så bare skal blive ét sted. Jeg skal blive ved med at finde nye projekter. Allerede nu føler jeg mig trukket hen mod Direction: en Director er den der bestemmer hvordan et shoot ser ud – det er den person, der er ansvarlig for det visuelle og selve visionen.

Hvilke råd vil i give videre til folk, der drømmer om at arbejde med mode?

Sarah: Gør det absolut modsatte af at forsøge at lave branchen til en lukket klub. Del dit netværk med andre, stol på at andre vil bære dig op, hjælp til hvor du kan og vær ikke bange for at bede om en tjeneste.

Juliane: For designere: Øv dig! Træn dine evner hver eneste dag. Start på en uddannelse og udforsk teknikkerne. Man kan sagtens komme ind i branchen uden en uddannelse, men det giver altså bare rigtig gode værktøjer at studere.
For stylister: Ræk ud til andre stylister og spørg om de skal bruge en assistent – lær folk at kende.

Hvis du også går rundt med drømme i modebranchen, så skal du måske overveje, om et forløb på Innovative Fashion Management er noget for dig

// Udgivet den 20. maj 2021