--

Interview med Mette Stauning fra VILA

Foto: Privat

Vi har taget en snak med vores dygtige underviser Mette Stauning om hendes vej ind i modebranchen, hendes interesse indenfor mode og hvilke udfordringer hun har mødt på vejen. Mette er en af de mange dygtige underviserer du kan møde på Innovative Fashion Management.

Hvordan kom du ind i modebranchen?

Jeg lavede min afgangsopgave for VILA og de ansatte mig faktisk mens jeg stadig færdiggjorde min design eksamen. Jeg synes det var fantastisk at komme ud af skolen og ud i den virkelige verden – Ud og skabe, lære og udfordre mig selv. Siden da har jeg prøvet flere forskellige erfaringer af, både indenfor high fashion og de mere kommercielle brands. Nu er jeg efter 20 år i branchen vendt hjem til VILA igen. Det er på en måde som at komme hjem til sin “fashion familie” igen. Jeg har i de senere år af min karriere fokuseret langt mere på lederskab og på den strategiske del af design.

Hvor længe har du været interesseret i mode?

Jeg har altid været kreativ og har malet og tegnet hele mit liv. Da jeg blev teenager begyndte jeg at designe og sy tøj sammen med en god veninde. Jeg var vild med at udtrykke mig gennem tøj og stil, men jeg kunne ikke altid få det tøj i butikkerne som jeg drømte om. Så måtte jeg skabe mine egne designs. Så det har på en måde altid ligget i mine kort at det var modebranchen jeg skulle ind i. Jeg tegner tøj til kvinder, der har en stærk personlighed, men uden at være “udklædt”. Det handler om at føle sig godt tilpas i sit tøj. Det behøver ikke at være så svært.

Har der været nogle udfordringer, som har gjort dig klogere på hvor du vil hen?

De miljømæssige udfordringer i modebranchen har altid været et fokus for mig. Måden som 3D på en nyskabende måde kan være med til at minimere salgsprøver og reducere transport, er fantastisk. Det forandrer den måde vi hidtil har arbejdet på i design. 3D er “The world of tomorrow”, og det vil uundgåeligt blive en del af fremtidens vigtigste værktøjer.

Hvem inspirerer dig til at være en del af denne branche?

Jeg er meget inspireret af Gabrielle Bonheur Chanel (Coco Chanel). Hun havde en moderne tankegang der var forud for sin tid, hun turde bryde ud fra normen og hendes stil var stilren og effortless. Hun kæmpede sig via mode ud af fattigdom, og endte som en benhård forretningskvinde.

Har du nogle råd til andre der gerne vil ind i modebranchen? 

Når jeg kigger ansøgninger igennem er det klart en fordel at have 3D erfaring eller lyst til at lære det. Og ellers vil jeg bare sige…. Kom i gang.. det er en fantastisk sjov og inspirerende branche. Du kommer ikke til at fortryde det.