--
Genbrug, fashion, vintage

Kan genbrug være fashion?

Foto: Stock

Vintage, genbrug, pre-loved fashion – der er efterhånden ord for alle grene af genbrugsdelen af fashion-miljøet. Men er der ikke noget noget modstridende i, at genbrug er blevet moderne? Den diskussion hører vi tit, når vores dygtige kursister begynder fashion-snakken. Måske kan du blive klogere på svaret i denne artikel.

Hvad er fashion egentlig?

I princippet kan alt være fashion. Fænomener bliver moderne fordi en gruppe af mennesker begynder at dyrke fænomenerne systematisk. På den måde opstår der uskrevne retningslinjer for, hvordan man skal agere for at blive socialt accepteret. De fleste modefænomener opstår inden for de traditionelle fashion-grene; for eksempel indretning, musik – og tøj. Modefænomener medfører også en modreaktion, som er med til at forstærke de retningslinjer, der bliver skabt. Så snart noget bliver moderne, er der nemlig også noget, der bliver umoderne. Den kultur, der skabes af folk, som følger de uskrevne moderne retningslinjer, eksisterer nemlig kun i kraft af, at der også er nogen, der ikke følger retningslinjerne. På den måde kan man sige, at der opstår to sæt retningslinjer – hvoraf det sæt, der anses for at være ‘cool’ er fashion. 

Miljø vægter højere end fast-fashion

Modeindustrien er præget af alle mulige tendenser i samfundet. Og tendensen om bæredygtighed er efterhånden allestedsværende. Bæredygtighedsspørgsmålet bliver stillet i alle dele af det danske samfund, og det gælder naturligvis også tøjindustrien. Først og fremmest begynder flere og flere tøjmærker at fremstille deres tekstiler af natur- og genbrugsmaterialer, men direkte genbrug (eller vintage… eller pre-loved fashion… Kært barn har mange navne) er efterhånden også blevet en kæmpe spiller i fashion alá 2022. På den måde er det ikke længere “nyt = moderne”. Tværtimod bevæger tendensen sig i retningen af, at det netop er moderne at gå i genbrugstøj. Udtrykket fast-fashion er skabt med en negativ klang, der skal gøre opmærksom på den enorme tøjproduktion, som hver dag sætter sit aftryk på miljø og klima. Forbrugerne er begyndt at vægte miljø højere end fast-fashion, og det giver naturligvis genklang i modeindustrien.

Genbrugsmaterialerne har for længst ramt diverse catwalks rundt omkring i Europa, når tøjproducenterne viser deres nyeste kollektioner frem. Dog står decideret genbrug nok ikke lige på dørtærsklen til at bryde igennem på catwalksene. Til gengæld er det efterhånden at finde overalt på sociale medier, hvor mange modeinteresserede efterhånden får inspiration til både livsstil og klædeskab. Derfor slutter vi artiklen af med at præsentere et par steder, du kan gå hen for at få inspiration til både din livsstil og garderobe. 

Inspiration til pre-loved fashion

Når man diskuterer influencers og danskere, som har været med til at præge modebilledet med genbrug, så er Rebecca Vera Stahnke og hendes genbrugskoncept “Veras”, svær at komme udenom. Foruden en genbrugsbutik i København og en webshop, så afholder Veras også loppemarkeder rundt omkring i landet flere gange om året – på den måde kan Veras beskrives som et cirkulært genbrugsunivers, der er bæredygtigt på flere forskellige niveauer. Hvis du i forvejen kender lidt til Veras, eller er nysgerrig på at læse videre, så kan du læse vores store interview med hende her. En anden tilgang til mode, der på det seneste er blevet moderne, er ting, der traditionelt set er blevet betragtet som grimme. Lærke Bagger slår for eksempel et slag for, at vise det grimme frem gennem hendes farverige og kreative strikkeunivers. Resultaterne er yderst kreative og sjovt nok altid alt andet end “grimme”. Du kan lade dig inspirere og følge med i hendes strikkeunivers på Instagram.

Har du også en idé til, hvordan du kan præge fashion-verdenen? Eller har du mod på at blive inspireret og lære, hvordan du kommer i gang med din færden i modebranchen? Måske er et kursusforløb i Fashion Management noget for dig!